Innan hämtning

Tillsammans kan vi göra skillnad och bidra till en hållbar livsmiljö, genom att minimera, återvinna och återbruka.

Förbered dig inför hämtning

  • Ställ ut tunnorna kvällen innan hämtning, sopbilen kommer mellan klockan 6 och 22 under tömningsdag.
  • Se till att locket på tunnorna är stängda, så att inte fåglar och skadedjur kommer åt innehållet.
  • Knyta ihop soppåsen innan den läggs i kärlet. 
  • Lägga matavfall i avsedda påsar.
  • Skotta och sanda runt tunnorna på vintern och se till att locket inte har frusit fast eller är täckt med snö.
  • Se till att buskar runt kärl och på vägen fram till kärl är klippta så de inte hindrar hämtningen.
  • Rengör tunnorna med jämna mellanrum.

Några tips för matavfallspåsen

  • Använd plastkorgen till matavfallspåsen – den ventilerar under påsen och gör att påsen kan fyllas med matavfall utan att gå sönder.
  • Vik ut påsen ordentligt så att den står bra i plastkorgen. Brukar påsen bli för blöt, lägg lite hushållspapper i botten på påsen innan du börjar fylla med matavfall. Det suger upp fukt.
  • Använd en slaskskrapa när du tar upp matrester och rens från vasken. Då rinner en del av vätskan bort och påsen blir mindre fuktig.
  • Fyll matavfallspåsen till linjen, ca två tredjedelar från kanten. Då kan den enkelt vikas och förslutas.
  • Om du vill minska lukten från fisk- och skaldjursrester kan du linda in dem i hushållspapper innan du slänger dem i påsen.
  • Märker du att matavfallspåsen är fuktig kan du använda plastkorgen för att bära ut matavfallspåsen, så minskar risken för eventuellt spill.
  • Rulla alltid ihop påsen så att den är stängd så att matavfall inte ligger löst i kärlet.
  • Använd bara de bruna matavfallspåsarna som du får av oss.

En påse räcker normalt för 2-3 dagar.

Dela sidan via e-post