Bra att veta vid kokningsrekommendationer

Vad ska du göra när du får rekommendationen att dricksvattnet behöver kokas? Här kommer några tips för dig.

Bild på vatten som kokas

Ibland behöver vi be dig koka ditt dricksvatten innan det används, som en ren försiktighetsåtgärd under tiden vi säkerställer att vattnet inte innehåller några mikroorganismer som kan göra dig sjuk. Kokningen av vattnet dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.

Koka upp dricksvattnet i kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt! 

Förvara dricksvattnet i en väl rengjord behållare i rumstemperatur eller kallare - gärna i kylskåp.

Kokt dricksvatten ska dessutom användas till att
• Laga mat som inte ska kokas eller värmebehandlas över 100°C
• Blanda med saft eller andra drycker
• Brygga kaffe, eftersom kaffebryggare inte värmer dricksvattnet tillräckligt för att döda mikroorganismer
• Göra is
• Skölja frukt, sallad och grönsaker som inte ska kokas
• Borsta tänderna


Okokt dricksvatten kan användas till att
• Koka mat
• Tvätta händer och ansikte
• Duscha, men se till att små barn inte sväljer av vattnet. Undvik att bada
• Spola toaletten
• Diska i maskin på högsta temperatur (använd torkprogrammet) eller för hand (låt disken torka innan den används)
• Tvätta kläder
• Städa och rengöra ytor
• Vattna blommor

Observera att barn inte bör leka i vattenspridare, barnbassänger och liknande under perioder med kokningsrekommendation.

Dela sidan via e-post